Gå direkt till innehåll
Beslutet innebär att personbil klass I, lätt lastbil, motorcykel, moped och cykel ska kunna laddas utan att den anställda förmånsbeskattas för elförbrukningen.
Beslutet innebär att personbil klass I, lätt lastbil, motorcykel, moped och cykel ska kunna laddas utan att den anställda förmånsbeskattas för elförbrukningen.

Pressmeddelande -

Elektrifieringen får en skjuts när förmånsbeskattning slopas

Nu gäller skattefrihet för förmån av laddel på svenska arbetsplatser. Anledningen? För att underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta.
”Det är väldigt goda nyheter – inte minst med tanke på de konsekvenser elsbilsbranschen har sett efter att klimatbonusen togs bort”, säger Martin Jonsson, Executive Vice President för eMobility på DEFA.


För de som kör eldrivna fordon till och från arbetet är laddning på jobbet ibland en förutsättning. Om medarbetaren i fråga inte betalar marknadsmässig ersättning till sin arbetsgivare är elektriciteten en skattepliktig förmån. Fram tills nu.
Syftet med den nya ändringen i inkomstskattelagen är att uppmuntra till arbetsresor med laddbara fordon i stället för mindre miljövänliga alternativ.

”Elbilsbranschen var inte beredd på att klimatbonusen skulle slopas i Sverige, och beslutet har inte varit positivt för industrin. Att regeringen nu inför skattefrihet för laddel på arbetsplatsen är välkommet för många. För DEFA, som nyligen har lanserat marknadens smartaste laddbox, har den nya skattefriheten redan bidragit till flera nya affärer”, säger Martin Jonsson, VD för DEFA Sverige och Executive Vice President för eMobility på DEFA.

Det nya beslutet innebär att det, fram till den 30 juni 2026, råder tillfällig skattefrihet för förmån av laddel på arbetsplatsen. För att skattefriheten ska gälla måste laddningen ske på en laddpunkt eller vid ett eluttag som arbetsgivaren erbjuder i anslutning till arbetsplatsen. Enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag omfattas inte.
Regeringen menar att skattefriheten kan ha en positiv effekt på miljön i form av minskade växthusgasutsläpp från trafiken och skrev i sitt förslag att lagändringen förväntas ”minska den administrativa börda för både arbetsgivare och anställda som redovisning av denna förmån i dag är förenad med”.

Avgörande att kunna ladda på arbetet
Regeringen lyfter att beslutet om skattefrihet kan innebära att fler arbetsgivare installerar laddpunkter för att erbjuda sina medarbetare fri laddel.

För DEFA, som dagligen möter elbilsägare, är det tydligt att många privatpersoner är beroende av möjligheten att ladda sin bil på arbetsplatsen.

”Som arbetsgivare finns det många fördelar med att erbjuda sina medarbetare laddning på jobbet. Dessutom, sett till belastningen av vårt energisystem är det bäst att elbilar laddas när de naturligt står stilla, vilket de gör under en arbetsdag”, säger Martin Jonsson.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kontakter

Sara Stolt

Presskontakt Head of PR & Communication +46 70 368 67 03

Relaterat innehåll

DEFA och Open Infra i partnerskap – erbjuder hemmaladdare på abonnemang

DEFA och Open Infra i partnerskap – erbjuder hemmaladdare på abonnemang

Laddbox på abonnemang. Det blir verkligheten för många villaägare när DEFA Power och Open Infra ingår partnerskap.
”Att valet föll på just DEFA var ingen tillfällighet; DEFA Power är driftsäker, smart och stack ut bland marknadens AC-laddare”, säger Open Infras Magnus Lagerbielke.
Open Infra bygger, förvaltar och utvecklar fiberinfrastruktur till hushåll, företag och kommuner i Sverige, Tysk

DEFA:s CEO Bård Klungseth och fabrikschef Wolfgang Beuck visar en av de första DEFA Power-boxarna som nu har lämnat fabriken och skickats ut till kunder.

Laddstationen DEFA Power lanseras och omsättningen fyrdubblas: ”Bolagets största lansering någonsin”

DEFA lanserar en ny, unik laddstation utvecklad i Norden och med funktioner som marknaden aldrig tidigare har sett. Enbart förbeställningarna ger DEFA:s investering i eMobility en omsättning på mer än 100 miljoner svenska kronor nu i maj. Det är fyra gånger mer än i maj 2022.
"Det här är bolagets största lansering någonsin", säger Bård Klungseth, CEO på DEFA, och fortsätter:
"Till att börja

DEFA och Skårebo i partnerskap: ”Mycket fokuserade på kundresan”

DEFA och Skårebo i partnerskap: ”Mycket fokuserade på kundresan”

DEFA och Skårebo har ingått partnerskap. Det nya avtalet spänner över hela Norden och gäller primärt DEFA:s kommande laddbox DEFA Power.
”Skårebo har en extremt effektiv affärsmodell där de alltid har kunden i fokus, och vi tror att det här samarbetet kommer att bli mycket lyckat”, säger Martin Jonsson, Executive Vice President eMobility på DEFA.
Norska familjeföretaget DEFA, som grundades 1

Till höger: Martin Jonsson och Joakim Forsmark.

DEFA är ny partner till Wattif EV: “Nya möjligheter för laddoperatörer, parkeringsbolag och slutanvändaren”

Ännu en betydande aktör på marknaden har valt laddstationen DEFA Power. Nu är det klart att DEFA Group och Wattif EV har ingått ett avtal, som kommer att spänna över en europeisk marknad.
”Vid det här laget är det tydligt att vi, med DEFA Power, har en produkt som innebär helt nya möjligheter för laddoperatörer", säger Martin Jonsson, Executive Vice President för eMobility på DEFA.
Avtalet m