Gå direkt till innehåll
Anders Granquist, DEFA.
Anders Granquist, DEFA.

Pressmeddelande -

Ny undersökning: majoriteten av elbilsägarna går miste om stora besparingar

I en ny undersökning genomförd av DEFA har laddningsvanorna hos tusentals elbilsägare analyserats. Den visar bland annat att majoriteten av elbilsägarna väljer att ladda när elpriserna är som högst. Det betyder att de förlorar pengar och går miste om stora besparingar.
En analys av elpriserna över ett år visar att smart laddning har en mycket stor effekt på elräkningen.

"På bara ett år kan du spara flera tusen kronor. Det är till och med möjligt att täcka hela kostnaden för din laddbox. Och detta tack vare en funktion som är helt gratis", säger Anders Granquist, Executive Vice President på DEFA.


Betydande skillnad för de som går emot strömmen när de laddar bilen

Den nya undersökningen, där DEFA har kartlagt både användarnas körmönster, laddningsvanor och elpriser, visar hur stor skillnad det gör att ladda smart.

Ett tips till dem som är nya på ekonomisk och smart hemmaladdning av elbilar är att justera laddningsschemat. Traditionellt sett har det varit effektivt att ladda elbilen över natten, helst efter klockan 21:00 och före klockan 08:00 på morgonen. Det beror på att elpriserna generellt sett stiger under den hektiska morgonrusningen från cirka 08:00 och sedan igen från 16:00 till sent på kvällen, när hushåll ökar sin energiförbrukning.

Men den konventionella metoden att ladda på natten är inte längre den mest effektiva strategin. På dagens dynamiska energimarknad behöver du något mer sofistikerat – ett avancerat och smart laddningsprogram. Ett sådant system gör mer än bara att ladda bilen under lågtrafikerade timmar. Det övervakar aktivt energipriserna för nästa dag och väljer de mest kostnadseffektiva timmarna för laddning. Detta baserat på när du behöver din bil redo och hur mycket laddning den kräver.

"Att vara ekonomisk betyder inte att följa majoriteten av elbilsägare som kommer hem från jobbet och kopplar in sina bilar. Vi har analyserat tusentals transaktioner och funnit att de flesta laddar sina bilar mellan klockan 16:00 och 21:00, precis när priserna skjuter i höjden", säger Anders Granquist.


Så här kan privatpersoner med hemmaladdare spara tusentals kronor

Elbilsägare som har en laddstation hemma, använder vanligtvis sin hemmaladdare för cirka 85 % av sina laddningsbehov för fordonet. Det här motsvarar en betydande mängd, 2 500 kWh varje år. Den som byter till funktionen EcoMode laddar smart och sparar pengar.

Tänk dig att skära bort 25 kronor för varje laddningssession. Den här månaden (januari) kan en genomsnittlig elbilsägare drygt 200 kronor. Och när du når slutet av året? Baserat på ett årligt genomsnitt har du potentiellt sparat minst 1 500 kronor.

Kör du 45 000 kilometer årligen, vilket vi vet att många elbilsägare gör, sparar du som använder EcoMode in kostnaden för hela laddboxen på ungefär 12 månader.

"Det här är inte bara ett tips; det är ett ekonomiskt knep för den kloka elbilsägaren", säger Anders Granquist.

Så, vad är lösningen rent konkret? Den som äger en DEFA Power kan aktivera gratisfunktionen EcoMode i PowerSmart i DEFA Power-appen. EcoMode hämtar aktuella priser med estimat för de närmaste 24 timmarna från NordPool, vilket gör att användaren kan ladda när spotpriserna är som lägst.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kontakter

Sara Stolt

Presskontakt Head of PR & Communication +46 70 368 67 03

Relaterat innehåll