Gå direkt till innehåll
FredagsFrågan

Blogginlägg -

FredagsFrågan

Vi på DEFA e-mobility är oerhört glada över alla frågor som ni skickar in till oss och vi gillar ert engagemang!

Några av frågorna kommer att publiceras varje fredag en tid framöver.

Fortsätt gärna att maila oss på emobility.se@defa.com


Fråga; Jag har nyss installerat en av era laddboxar och jag är mycket nöjd. Det spekuleras en del om det här med att skydda mot åsknedslag. Vad gäller? - Bertil, Haninge

Svar; Hej Bertil,

Tack för ditt mail. Roligt att höra att du är nöjd med boxen. I en korrekt utförd installation ska laddstationen ha en egen gruppledning utan skarvar. Elkabeln måste dimensioneras så att den har tillräcklig area. Rätt säkring ska väljas. Eventuellt kan ett överspänningsskydd behövas också beroende på elnätets kvalitet men vi vill poängtera att elinstallationsreglerna slår fast att överspänningsskydd bör användas. Det finns inget skall krav.

Det finns oss veterligen idag ingen tillverkare av laddutrustning som bygger in ett överspänningsskydd i en elbilsladdbox. Ett överspänningsskydd kostar ca 300 kr men kräver en del utrymme i boxen. Den som bor i ett område där det anses lämpligt att ha överspänningsskydd kan istället med fördel be installatören att montera ett överspänningsskydd men då för hela fastigheten. Frågan om överspänningsskydd tar du som kund med din installatör. DEFA är noga med att utbilda och följa upp alla de installatörer som installerar våra produkter och system för elbilsladdning.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Unni Amundsen

Unni Amundsen

Presskontakt Marketing Manager +4797063991

Sara Stolt

Presskontakt Head of PR & Communication +46 70 368 67 03

Relaterat innehåll