Gå direkt till innehåll
FredagsFrågan

Blogginlägg -

FredagsFrågan

Vi på DEFA e-mobility är oerhört glada över alla frågor som ni skickar in till oss och vi gillar ert engagemang!

Några av frågorna kommer att publiceras varje fredag en tid framöver.

Fortsätt gärna att maila oss på emobility.se@defa.com

Fråga; Jag har precis plockat ut min nya tjänstebil och undrar vad jag ska tänka på när det gäller redovisning av bränsle. Här vill man ju så klart att det ska vara så exakt som möjligt. Vad rekommenderar ni? – Sofia, Limhamn

Svar;

Hej Sofia,

Tack för ditt mail. Precis som du skriver så vill man ha en så exakt mätning av förbrukningen som möjligt och vi på DEFA menar dels att din laddbox ska ha en integrerad mätare men också att den ska vara MID-godkänd och dessutom av kategori D. Anledningen till detta är att det sedan lång tid tillbaka finns en vedertagen standard vid försäljning av el i energibranschen, MID (Metering Instrument Directive). Godkännandet betyder att mätaren uppfyller de kvalitets-krav som myndigheterna ställer på en mätares exakthet. Det finns dock olika grader av godkännande. Nästan alla MID godkända elmätare är det i enlighet med MID MI003 Annex B - men det räcker inte för att visa att mätaren är godkänd för debitering. Mätaren måste då också ha genomfört och passerat test enligt annex D eller F där ytterligare kvalitet på mätaren testas. ABB:s elmätare är godkända enligt annex B och D. Och det är även mätare från den erkända tillverkaren Carlo Gavazzi.

Hittills har många näringsidkare bjudit på elbilsladdning alternativt jobbat med schabloner men självklart finns ett behov av korrekt redovisning för såväl av ditt företag och dig som anställd. I Sverige är just nu priset på el lågt, det är så lite pengar det handlar om men det är ändå viktigt att det blir korrekt. Ingen arbetsgivare eller myndighet kommer att acceptera en ungefärlig siffra som redovisas och vår förhoppning är att alla kommer att mäta med samma instrument. En steg i den här riktningen är att man för att få Ladda Hemma-bidrag månste ha en laddbox med inbyggd elmätare alternativt att det går att bygga in en mätare i boxen. Korrekt redovisning av laddström är viktigt av minst två skäl:

# korrekt energideklaration för ditt hus där syftet är att vara så energisnål som möjligt, tex vid försäljning.

# korrekt redovisning av el som drivmedel till ditt företag och för att du ska få en korrekt förmånsbeskattning för drivmedel.

Bra att ni väljer att köra laddbart på ert företag. Lycka till !

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Unni Amundsen

Unni Amundsen

Presskontakt Marketing Manager +4797063991

Sara Stolt

Presskontakt Head of PR & Communication +46 70 368 67 03

Relaterat innehåll