Gå direkt till innehåll
I DEFAs nya och unika lösning för flerbostadshus ingår intelligent lastbalansering, facilityCLU, som i realtid mäter elförbrukningen.
I DEFAs nya och unika lösning för flerbostadshus ingår intelligent lastbalansering, facilityCLU, som i realtid mäter elförbrukningen.

Pressmeddelande -

Nytt laddkoncept gör elbilsladdning lönsam för BRF och fastighetsägare

Elbilarnas och laddboxarnas intåg i flerfamiljshusen är i full gång, och många bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och boende står inför en omställning. DEFA erbjuder en helhetslösning för elbilsladdning, som hanterar allt från säker drift, administration och betalning till optimering av elutnyttjandet, samtidigt som det ger nya intäktsmöjligheter och högre lönsamhet för fastighetsägaren.

Lanseringen av DEFAs laddkonceptet för flerbostadshussker på Nordens ledande elbilsmässa eCarExpo på Friends Arena i Solna den 7-9 februari. Laddkonceptet har använts framgångsrikt av fastighetsägare i Norge under en tid, och rullas nu ut i Sverige under våren 2020.

I DEFAs nya och unika lösning för flerbostadshus ingår intelligent lastbalansering, facilityCLU, som i realtid mäter elförbrukningen i en byggnad och allokerar ej utnyttjad el till laddpunkterna enligt en fördefinierad hierarki, vilket hjälper fastighetsägaren att optimera byggnadens utnyttjande av el.

  • Många bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har idag frågor om hur de kan komma igång på bästa sätt med att erbjuda elbilsladdning, om driften verkligen är säker och hur de kan ta betalt. Vi hjälper dem att snabbt få upp en driftsäker och skalbar lösning för elbilsladdning vid fastigheten, som optimerar elutnyttjandet och där en lösning för administration och betalning ingår, säger Martin Jonsson, vd för DEFA Sverige.

DEFA är idag Nordens största leverantör av tjänster och infrastruktur för elbilsladdning till fastigheter. Den erfarenheten har använts för att utveckla DEFAs laddkoncept, som ger maximal enkelhet och skalbarhet, där lösningen kan starta med ett fåtal laddpunkter, och sedan byggas ut efter behov.

Genom laddkonceptet för flerbostadshus får användare även tillgång till portalen och appen CloudCharge, där betalning och administration kan hanteras. Via lösningen kan du bland annat se elförbrukning per laddstation, så att det är enkelt att fördela kostnader per användare. CloudCharge ger också möjlighet att hyra ut laddkapacitet som inte utnyttjas, och på så vis skapa nya intäktsströmmar till bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren.

Lagstiftning och investeringsstöd driver på utvecklingen

Ny lagstiftning och investeringsstöd för fastighetsägare har gjort att marknaden för laddlösningar för flerfamiljshus växer ännu snabbare.

Boverket har på uppdrag av regeringen utrett nya krav på̊ laddinfrastruktur för laddfordon enligt EU:s energiprestandadirektiv. Boverket har föreslagit att krav på ledningsinfrastruktur, det vill säga kanaler för elektriska kablar, ska ställas för byggnader som har fler än tio parkeringsplatser, samt att kraven ska gälla vid nybyggnad och ombyggnad. För bostadshus innebär detta krav att kanaler för elektriska kablar ska finnas för varje parkeringsplats. För övriga byggnader innebär det att ledningsinfrastruktur ska finnas för minst en femtedel av parkeringsplatserna. De nya kraven ska vara införda i svensk lagstiftning senast den 10 mars 2020.

Det finns också investeringsstöd tillgängligt från Naturvårdsverket för bostadsrättsföreningar, stiftelser och samfälligheter som vill installera laddpunkter. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna, dock högst 15 000 kr per laddpunkt.

Välkommen att träffa DEFA på följande evenemang på eCar Expo:

Pressmöte med lätt lunch

DEFA presenterar företagets mässnyheter om erbjudanden för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare, och öppnar upp för frågor. En lätt lunch serveras.

Tid: 7 februari kl 12:00

Plats: Monter E:35, Friends Arena

Seminarium: Så kan elbilsladdning ge bostadsrättsföreningar och fastighetsägare bättre ekonomi

DEFAs vd Martin Jonsson berättar om vilka steg bostadsrättsföreningar och fastighetsägare kan ta för att skapa nya intäktsströmmar och öka lönsamheten genom effektiv elbilsladdning.

Tid: 8 februari kl 10:30 och 9 februari kl 13:15

Plats: Scenen, Friends Arena

DEFAs kurs för bostadsrättsföreningar

Mattias Djurson, projektansvarig på DEFA, berättar om våra erfarenheter av att ha etablerat mer än 2000 laddanläggningar i Norden, allt från små parkeringsanläggningar till bostadsrättsföreningar med mer än 250 laddpunkter, utomhus och i garage.

Tid: 8 februari kl 12:00 och 14:00

Plats: Loge 19, Friends Arena

Träffa DEFA i vår monter

Välkommen att titta förbi i DEFAs monter E:35 när som helst under mässan, för att titta närmare på våra lösningar och höra mer om nyheterna.

Ämnen


Om DEFA

DEFAs mål är att göra människors liv enklare, effektivare och mer miljövänligt Vi erbjuder produkter och tjänster som förbättrar hur människor laddar, förvärmer och säkrar sina fordon, lyser upp sina byggnader, tunnlar och vägar. Vi fortsätter att utveckla världsledande produkter och digitala tjänster genom kontinuerlig förbättring och innovation.Med över 400 anställda på 3 kontinenter distribueras våra produkter och tjänster i 30 länder, spritt över hela världen.

Kontakter

Unni Amundsen

Unni Amundsen

Presskontakt Marketing Manager +4797063991

Sara Stolt

Presskontakt Head of PR & Communication +46 70 368 67 03

Relaterat innehåll