Gå direkt till innehåll
DEFA Second Authorization – smartare än biltjuven

Pressmeddelande -

DEFA Second Authorization – smartare än biltjuven

Säkra bilen mot biltjuvarnas nya metoder

Hur säkra är egentligen bilens ursprungliga startspärr, fjärrkontroll och originallås? Idag har biltjuvarna bytt bort kofoten och dyrkar upp bilen med datorprogram, sändare/mottagare och avkodare för dörr- samt tändningslås.

Tjuvarna kan ta sig in i bilen och starta bilen som om de hade nyckeln tillgänglig. Detta är redan ett stort problem i fler länder än Sverige, t.ex. Holland och Tyskland.

Tjuvarnas nya metoder

En metod är att använda avkodare för att öppna dörrlåset och datorprogram, specialutvecklade för att för att slå av bilens ursprungliga startspärr och starta bilen. Utrustningen som krävs kan köpas på nätet.


En annan metod som används på bilar med keyless-system är enligt följande: Tjuven stjäl signalen från bilnyckeln genom att använda två kommunikationsenheter, en sändare och en mottagare. Den ena enheten avlyssnar originalnyckeln när den ligger hemma eller i bilägarens ficka, och sänder vidare dess signal till den andra enheten som kommunicerar med bilen. Den stulna signalen kan sedan användas för att låsa upp bilen, slå av startspärren och starta motorn.
Det enda som krävs är att den ena tjuven är i närheten av bilen och den andra i närheten av bilnycklarna, och att de har rätt utrustning.’ säger Knut Olav Malme, produktchef på DEFA.

Enligt Danmarks största intresseorganisation för bilägare, Forende Danske Motorejere (FDM) används inbrottsmetoden ofta och det fick säkerhetsföretaget Bundpol att visa hur det går till. ‘Jag har sett folk demonstrera metoden och stjäla bilen på 15 sekunder, säger Lone Otto, teknisk chef på FDM. FDM skriver att tjuvarnas nya metod kan skapa problem för bilägaren eftersom bilen stjäls utan att originalnyckeln används. Bevisbördan kan därmed hamna hos bilägaren och inte hos försäkringsbolaget.

Second Authorization – smartare än biltjuven

DEFA har utvecklat ett system som heter Second Authorization, som säkrar bilen mot de nya metoderna som används av biltjuvarna. Systemet är utvecklat på uppdrag av DEFAs distributör i Holland, där bilstöld via keyless-systemet är ett stort problem. I Holland är reglerna ändrade så att det nu krävs billarm med Second Authorization för att kunna försäkra bilar.

Second Authorization kan köpas tillsammans med DEFA Security hos bilförsäljare och certifierade verkstäder.

För vidare information eller kommentarer, kontakta:

Marknads- & försäljningsdirektör (Sverige) Erik Larsson, telefon 010-498 38 10

Marknadskoordinator (Sverige) Emma Haraldsson, telefon 010-498 38 21

Ämnen


DEFA AS

DEFA är ett norskt företag med långa traditioner. Redan från starten 1946 har vi fokuserat på innovativa lösningar och produkter av hög kvalitet.
DEFA utvecklar och tillverkar fordonslarm, sök- och spårsystem för fordon, lastbilar, motorcyklar, båtar, bygg- och anläggningsmaskiner, samt elektriska laddning- och förvärmningssystem. DEFA driver även med fjärrstyrda lösningar för förvärmning, elektricitet, kamera och larm hus och hem som har ca 20.000 användare i fräsmt Norge.

Presskontakt

Martin Jonsson

Martin Jonsson

Presskontakt Executive Vice President, DEFA Group Managing Director, DEFA Sweden 010-4983861

Relaterat material