Gå direkt till innehåll
 Bättre koll på laddningen

Nyhet -

Bättre koll på laddningen

Under 9 av höstens veckor har FredagsFrågan publicerats i DEFAs nyhetsrum på Mynewsdesk, på DEFAs webb samt i sociala medier. Ett axplock av de frågor som kommit in på mail under året har lyfts fram och besvarats och det har funnits önskemål från flera av DEFAs kunder och samarbetspartners att låta frågeställningarna publiceras så att fler kan få ökade kunskaper om laddning av elfordon.

Frågorna som publicerats handlar om elbilsladdning, allt ifrån hur man resonerar kring lastbalansering till krav på DC-skydd och svaren har medvetet blivit både detaljerade och djupgående med syfte att vara kunskapshöjande.

FredagsFrågan är en del av DEFAs utbildningssatsning som vänder sig till konsumenter och företagskunder. Sedan tidigare finns också utbildningsprogrammen DEFAcademy för Bilåterförsäljare och för Installatörer. DEFAcademy är en omfattande utbildning inom e-mobility som vänder sig till alla leverantörer av laddlösningar. Som ett komplement finns även e-mobilitypoden som hade premiär på elbilsmässan eCarExpo.

Charlotte Eisner, Global Sales and Markets Director på DEFA är en av de som ansvarar för utbildningen inom e-mobility.

Vilka slutsatser kan vi dra av FredagsFrågan?

Vi kan konstatera att det finns ett stort intresse för utbildning inom e-mobility. En av slutsatserna vi kan dra är att kunderna och marknaden är mer mogen och att man nu efterfrågar en helhetsbild på ett annat sätt än tidigare och att man vill förstå Varför, inte bara Hur man ska agera. Sedan ser vi också att man ställer helt andra frågor nu än för 5 år sedan….

Finns det någon frågeställning som du är förvånad över att den inte dök upp?

Ja, jag tänker framför allt på det som rör molntjänster, kompabilitet och OCPP. Det är en fråga som kan uppfattas lite komplex men som är av yttersta vikt när det kommer till drift, kommunikation och tjänster kopplat till elbilsladdning. OCPP betyder open charge point protocol och är det programspråk som är överenskommet i branschen och som följs av de etablerade aktörerna. OCPP finns i olika generationer från 1.5 och 1.6, och så småningom kommer vi att se version 2.0 på marknaden. Den viktiga utgångspunkten är att alla laddstationer skall kunna kommunicera och interagera för att vi ska kunna hantera effektuttag på lokal, regional och nationell nivå. Roamingtjänster, administration och debitering är viktiga områden att samordna laddsystemen kring. Målet är att nå en situation likt den med ex. kreditkort (Master Card eller VISA) så att kunden får tillgång till laddning på ett enkelt och säkert sätt. Alla aktörer i laddmarknaden är dock inte kompatibla med OCPP och är därför inte framtidssäkrade.

Vill du boka in DEFAcademy? Kontakta oss på emobility.se@defa.com

Podden hittar du Där Poddar Finns eller på https://www.defa.com/se/podcast/

För alla frågor och svar på FredagsFrågan https://www.defa.com/se/support/

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Unni Amundsen

Unni Amundsen

Presskontakt Marketing Manager +4797063991

Sara Stolt

Presskontakt Head of PR & Communication +46 70 368 67 03

Relaterat innehåll